Tyto webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat naše služby, personalizovat reklamy a analyzovat návštěvnost. Používáním našich stránek s tímto souhlasíte.
Více informací
textura dřeva

Sýry k rakletování

Tradiční přílohou při rakletování jsou opékané či vařené brambory, šalotka nebo nakládané okurčičky.
Tím základním je ovšem sýr. Záleží jen na vás, jaký druh zvolíte.
Obecně však platí, že se spíše hodí více tučné sýry, ideálně ty „voňavé“, které zrají pod mazem.

Romadur

Romadur

Sýr od Madety, který se jednoznačně k rakletování nabízí, je Romadur. Je to typ sýra, který je velmi podobný tradičnímu sýru Raclette. Na rakletovacím grilu krásně změkne a začne se tavit. 

Syreček

Syreček

Pokud jste však fanoušci nejrůznějších diet, či vám jednoduše chutnají spíše méně tučné sýry, vyzkoušejte Jihočeský syreček. Jeho konzistence bude tužší, ale vůně neméně intenzivní, navíc jeho konzumací jen těžko přiberete na váze.

Madeland

Madeland

Sýr, který vyniká svou nasládlou oříškovo-mandlovou chutí oživí vaše rakletování příjemnou vůní. Vyzkoušejte ho v kombinaci se sušenými rajčaty a kapary v jednom z našich receptů. Nemůžete udělat chybu.

Jihočeská niva

Jihočeská niva

Pokud jste spíše fanoušci sýrů s modrou plísní, doporučujeme vyzkoušet Jihočeskou či Zlatou nivu. Obě jsou díky obsahu tuku vhodným kandidátem na rakletování.

Zlatá niva

Zlatá niva

Specifická modrá plíseň a slaná chuť se skvěle doplňuje se sladkostí ledových nebo slámových vín s vysokým zbytkovým cukrem.

Lipánek 48%

Lipánek 48%

Nejen dětské jazýčky jistě ocení jemnější plátkový sýr od Lipánka, který vám nejen usnadní práci s krájením, ale také pomůže maskovat grilovanou zeleninu pod ním.

Blaťácké zlato

Blaťácké zlato

Sýr italského typu Bel Paese, který nemá v českých luzích a hájích konkurenci. Poloměkký sýr se zlatooranžově zbarveným povrchem a těstem pružné konzistence. Ideálně se hodí k přípravě nevšedního pohoštění jakým je rakletování.

Sýrařův výběr - Moravský bochník

Sýrařův výběr - Moravský bochník

Tvrdý sýr bez ok s vysokodohřívanou sýřeninou má typicky jemnou a méně výraznou chuť. Díky nižšímu obsahu soli je vhodný především pro děti či starší konzumenty.

Sýrařův výběr - Tylžský sýr

Sýrařův výběr - Tylžský sýr

Tylžský sýr je dalším členem Sýrařova výběru. Zraje ve speciálních sáčcích po dobu minimálně tří týdnů.

Sýrařův výběr - Tylžský sýr uzený

Sýrařův výběr - Tylžský sýr uzený

Tylžský sýr uzený je druhou variantou Tylžského sýra, má jedinečnou chuť po uzení na pravých bukových štěpkách.

Sýrařův výběr - Gouda

Sýrařův výběr - Gouda

Lahodný, vláčný, smetanově jemný, rozplývající se na jazyku, to je gouda. Pokud si chcete její rakletování vychutnat u sklenky vína, měli byste sáhnout po červeném víně plnější chuti, například po Shirazu.

Kamadet

Kamadet

Sýr camembertského typu s bílou plísní na povrchu, zraje v chladu a je sýrem vskutku královským. Proč zrovna Kamadet? Název vznikl jednoduše a geniálně zároveň. Jelikož byl sýr poprvé vyroben v mlékárně v Kaplici, získal svůj název z počátečních písmen slov Kaplice a Madeta.

Plesnivec

Plesnivec

Stejně jako v případě Kamadetu, i zde hovoříme o bělavém sýru camemberského typu. Typické je pro něj houbové aroma a smetanově krémová konzistence, která se rozplyne na jazyku.

Více o sýrech v seriálu Mistr sýrař na Youtube